My Family ~ My Love ~ All ab0ut love

10.12.11

~ Assalamulaikum ~
Dalam bosan-bosan dan banyak kerja, projek, assigment yang tertangguh, kini tibe masa kite lepaskan rasa tension kat sini.. Arghhh!!!! peningnyer banyak kerja...!! Petang tadi kawan kite tep0n nada tension menjerit-jerit cik yana ajak kite pergi alamanda naik teksi nak lepaskan stress. uhuk~ terbatuk kejap.. Alamak! tengok wang saku. Aaaa. memang kite nak pergi tapi duit xde.
Maaf yana. :(

Lepas tu rose pulak tepon ajak pergi makan luar..sob3 T_T sedihnyer. Duit xde..!!
Tape la. sabar la wahai siti.

Oke calm down. bukan itu yang kite nak cerita kite hanya nak refresh balik kenangan kite dengan family, kawan-kawan dan orang yang kite sayang. Kite malas nak cite panjang-panjang. Tengok gambar aje yep!

~Yana dengan kite *2010*~

~ Masa malam orientasi first year intake UKM. Due-due penah jadi ro0mate kite
Muke memang tak cukup tid0 * Julai 2010* ~


Perut meragam~

4.12.11

~Assalamualaikum~

Lapar sangat-sangat. Tak pernah rasa selapar ni. Dah 3 hari makan sekali sehari. Sebab boros sangat rasanya. Membeli memang tak pernah meneng0k duit banyak lagi ke tak. Jadi berbagai caralah kite memikirkan untuk dapatkan duit.

Tapi walaupun kite duduk jauh dari keluarga tak terlintas dalam fikiran nak buat kerja tak baik semata-mata nak dapatkan duit seperti kebanyakan budak-budak 'universiti' yang lain. Sugar daddy segala bagai. Memang la hidup mewah tapi ada la habuan lain.

Sakit perut. Ermm. 

Kredit gambar  kepada : kaki-haru

Macam ni la rasanya orang yang kebuluran dekat negara Afrika. Mungkin lebih perit lagi dari yang kite rasa. Bersyukurlah kite tak berada dalam situasi mereka. Apa-apa pun harap yang kaya-raya tol0ng lah deme. Ni tak duit habis berjuta semata-mata nak bersanding. hehek~ gosip artis.

Ni baru sikit. Kalau yang hidup miskin macam mana la kan. Nak mintak duit pada mak pun fikir empatLima kali. Kite ni fikir baru dueTiga kali nak mintak mak duit sebab dah terlalu banyak pulak kite dah mintak pada mak. Rasa bersalah. Takpe pinjam kat adik beradik la. Ada duit kite bayar oke. Abang kite dah bagi seratus due minggu lepas. Pandai-pandai kite jimat sampai sekarang.

Terima kasih abang!

Jadi mintak pada kakak pulak. Baru tadi mintak pinjam duit pada kakak. Terima kasih jugak pada kakak kite. Banyak betul hutang kite kali ni. huh! Kite nak bayar jugak sebab mak cakap tak boleh berhutang walau dengan adik beradik sendiri sebab mungkin dieorang perlukan duit untuk benda lain. Pada kawan kite yang pinjam duit kamu bayar la ye sebelum aku mengamuk. Banyak kali call pun buat tak tahu saje kamu ye. Geram!

[ Dapat makan macam ni best ]

Tengok dalam wallet tiggal 4 ringgit je. Uhuk! Takpe boleh beli char kuey tiow! Lazat. Nak makan dulu. Papai!

Hadiah untuk siDia

3.12.11

Assalamualaikum..

Haruslah aku nak buat entry cinta lagi sekali. :) oke kali ni aku nak share tips2 apa yang kite boleh bagi pada orang tersayang sepena hari jadi buah hati pengarang jantung. Tapi aku prefer kalau budak yang terlalu hingusan yang bercinta tu tak payah ikut sangat tips ni. Kalau yang dah dewasa ke yang dah berkahwin mahupun bertunang chantekk !!


Bismillah....


Cuitt sangat kan? haa tau x ni apa?? bukan ubat cacing :) Alaa kun0 sangat la kalau tak tahu kan. Kapsul cinta muka buku. Dalam tu kita boleh masukkan nota-nota cinta yang kita dah tulis untuk orang tersayang  then masukkan semua dalam satu balang yang cumil-cumil..  
 Buat la ayat jiwang semangkuk yang menandakan kita sangat-sangat sayang pada si dia.


~ macam ni pun 0k jugak ~ kredit t0 : tentang cinta



Rasanya keychain macam ni dah banyak jual dekat sh0pping c0mplex.  Banyak pilihan selain dari gambar diatas. Tak terasa macam budak-budak ke kalau orang dewasa atau yang dah jadi bapak/emak orang kalau pasangan die0rang bagi benda ni. huu~  Kalau aku rasanya masih boleh terime lagi k0t. Tapi yang dah matang better tak shesuai bagi hadiah macam ni.



Olololo...comel....
Bagi pasangan couple yang jiwa agak romantik sesuai sangat pakai baju c0uple ni. Kalau jalan sama-sama sweet je kan. Tapi tak bagi aku. Aku rasa semacam boria. Ada je yang pandang. 
Takde privacy langsung. 



Unik betul cincin c0uple ni. Biasanya kalau kat m'sia susah jugak nak jumpa cincin macam ni. yang ada pun biase-biase je. Tapi yang biasa tu jugak yang special.



Romantik!! Sekali sekala bawak la buah hati pergi candle light dinner. Baru dia terasa dihargai dan terharu. Kalau tak nak buat dekat hotel pun buat lah dekat rumah. 
 Ouchh!! dekat rumah hanya untuk pasangan yang dah berkahwin je ye.



Memasak untuk orang yang tersayang semestinya akan buat pasangan korang terkesima. Pertama,sebab dapat rasa makanan yang korang masak Kedua, sebab keikhlasan korang yang sudi memasak dengan penuh kasih sayang  walaupun tak sesedap mana. Kalau yang reti masak tu Alhamdulillah.
Untunglah.....~ ditujukan kepada lelaki ~



Satu idea yang kreatif. 
Abadikan gambar-gambar kenangan ala-ala majalah gitu. Kalau yang ada duit lebih tu apa salahnya buat sesuatu yang unik yang tak pernah lagi orang buat. At least pasangan kita menghargai apa yang kita bagi dan lebih mencintai.



Kalau dah takde duit sangat nak beli hadiah yang mahal-mahal boleh jugak bagi buku ilmiah atau novel cinta islam untuk buah hati yang comel. Dalam membaca tu dapat jugak ilmu.



Dah biasa sangat rasanya buah hati bagi bunga r0se. Tapi nak tulis jugak sebab aku tak pernah dapat bunga selain dari omak. Jeles, geram. Rasa nak beli sendiri tapi tak dapat sampai ke sudah. Takpe-takpe tunggu konvo nanti. heheh~



Ada mutu dan gaya tersendiri. siape la yang adjust bear ni sampai jadi begini..heheh~ Hadiahkan bear yang comel p0n ok jugak. Bagi remaja-remaja minat lah hadiah macam ni. yang dah berumur ~ bukan tua ~ [ correction ] agak tak sesuai disitu.

Ada lagi satu, Kalau nak bagi present ape-ape bagi la kad sekali say thanks, kata-kata cinte or what so ever. Kalau boleh kad tu biarlah dari buatan tangan sendiri. Baru bermakna. and 0ne more jangan lupa berdoa supaya dijaga batasan dalam pergaulan dan terhindar dari godaan syaitan. InsyaAllah.

Oke penat sudah. Lots of L0ve..se yah..!!

Cinta Hanim

1.12.11




Assalamualaikum. Haii haii !!

Baik ini first entry untuk page love ct. Setiap orang mesti banyak pengalaman bercinta kan. Jangan nak kata ct ni jiwang ye. Sebab ct bukannyer jiwang sangat pun. Page ini khas untuk ct cerita tentang kisah-kisah cinta tapi bukan tentang diri ct la. hehh!! Kalau yang ct ciplak dekat mana2 tu ct akan kredit kan blog atau laman web tuu.....

Masa dekat politeknik ungku Omar dulu ct pernah satu bilik dengan seorang gadis yang cantik dan comel. Nama diberi 'Hanim'. Dia memang baik sebab tak pernah marah ct kalau ct buat salah. Dia cuma tegur je apa yang patut. ct kan degil.

Pernah dia cerita kisah cinta dia pada ct, cinta pertama dia dekat PLKN
tak ingat pulak plkn yang mana satu. Okeh tak penting.

Sampai hari ni ct masih ingat lagi apa yang dia
ceritakan tentangfirst l0ve dia.
Sedih!! Dia pernah cakap satu ayat pada ct.

" Aku akan sayang dia selama-lamanya
takkan ada pengganti "

ct tertanya2 jugak kenapa ye hanim sayang lelaki tu sangat
Almaklumlah masa tu ct tak pernah bercinta pun.
Dia tunjukkan teks msg yang lelaki tu hantar. ct baca.
ct terkedu. Ayat dia seolah2 dia akan pergi jauh. Jauh tinggalkan dunia.
Mesej tu dia bagi sebelum lelaki tu meninggal.

Hanim tak pernah luahkan isi hati dia pada lelaki tu
sama jugak macam arwah.  Tapi dalam hati punya perasaan yang sama.
baru ct tahu cinta pertama hanim takkan ada pengganti.
Dan takkan pernah ada.

Sejuk di Camer0on ~

30.11.11


Dah dua bulan kite tak menjeng0k cacatan bulanan, eh blog ni diari kite ke...takde makne~ gigih la nak buka blog..entah kenapa rasa bosan mengadap blog xde motif langsung nak cerita ape2..arini demam kure, selesema burung, batuk orang tue...tadi dah pegi PK ambil ubat dengan mc..kite nak share somethin' je masa kite pegi camero0n jumaat-ahad lepas..erm kenapa kite bahasakan diri kite..nampak la sopan sikit :)

and 0ne more,cuba nak tulis bahasa yang tak terlalu banyak shotform nak ikut macam kawan kita punye blog cik yana, sweet kamu yana, wokeh sedia nak jeling2 gambar kita..ready..!!


~ dengan kawe2 kelas ye dop ~

~ ape tu?? ~

tu je la gambar kite yang paling cun yang kite upload...kah3...!! mls lak nak upload banyak2..hampeh~

skg bl0g ni brda dlm pr0ses untuk dicantikkan oleh tuan punya belog sape agy kn2... belog dah macam umo belasan ta0n tapi umoq dah tue, hadoi..heheeee ^-^ wokeh papai..

Khas buat mak

16.7.11

Assalamualaikum w.b.t
Malam tadi bersembang dengan kakak dari pukul 10 - 12 tgh mlm..pok pek merepek.. hikhik..Lepas tu rasa mengantuk pulak, jadi apalagi kami pi tidoq..

Aku ni jarang sgt bermimpi yang baik2..asyik mimpi misteri nusantara ajer..aku pun tak tahu la ape kejadian senanyer yang terjadi pada aku..aiyoyo......

Aku masih ingat aku mimpi malam tadi, menakutkan..sama macam yang jadi sebelum2 ni, yang aku ingat adalah aku sebut nama Allah banyak2 kali sebab terlampau takut..

[ go0gle picture ]

dan juga aku nampak dalam mimpi tu mak aku ada kat sisi aku..
aku peluk mak aku..dan sedar xsedar aku terbangun..Aku sedih tiba2 sebab aku sangat sayang pada mak aku..kalau mak dah takda siapa yang akan ambil berat pasal aku kalau aku ada masalah,
buat mak tersenyum dengan kejayaan aku,buat mak bangga dengan apa yang aku kecapi, ringankan beban dengan menjaga diri sendiri tanpa bantuan mak...

erm...banyak ye kesilapan yang kita buat pada mak..bersalah dan rasa kecewa dengan diri sendiri,
walhal dulu masa remaja tak fikir tu semua, asyik memberontak anggap diri je yang betul dan menang.

bila dah meningkat dewasa ni dah berfikiran matang sikit..sikit je la..tapi dah xdegil mcm dulu dah tak malas mcm dulu.. yang penting aku akan sentiasa SAYANG mak aku sampai hayatnya.

nak kata mak aku garang sangat tu bagi aku mak memang garang tapi hanya ada masa2 tertentu je la.
orang anggap aku orang senang tapi realitinya mak aku tak mengajar anak2 dengan kehidupan senang.
aku pernah merasa pakai beg koyak, kasut koyak, baju sekolah pakai tiga tahun berturut2. Bukan tak mampu beli, tapi bila aku tengok mak dan abah aku bertungkus lumus cari duit. Aku diamkan aje. Mak aku tak tahu pun.

Pergi sekolah dapat dua ringgit, tambang dah seringgit pergi balik, cukup2 je beli makanan.
Aku tak nak mintak lebih2..sebab aku tak mau susahkan mak abah. Tu pun dah kira bersyukur..Alhamdulillah..

Abang2 aku selalu buli aku, selalu cakap aku tak pandai masak. Sedih tau..!!
Pernah sekali tu ada orang lelaki ni datang ke rumah aku pun tak tahu siapa dia
dia tanya kenapa mak tak pernah ikut rombongan kampung pergi bercuti mana2..
aku masih ingat mak cakap :

"Kalau aku keluar nanti siapa nak masak kat rumah.."

Aku tergamam, kalau lah aku pandai masak mesti tak susahkan mak, aku faham mak tak suka beli 
makanan dekat luar. Makanan yang dimasak oleh orang rumah melambangkan perasaan kasih sayang..cewahh..Lepas dari tu aku cuba belajar masak. Aku suruh mak ajar aku masak mak cakap:

" Tengok mak masak dulu, nanti barulah buat sendiri..."

Banyak kali juga lah kena marah..

  • perah santan pun tak tahu
  • siang ikan pun tak reti
  • mesin kelapa pun tak pandai
  • Masak gulai berketul2 siapa lah selera nak makan. 
  • Terlebih garam
  • Masak sambal hangus

Aku berusaha jugak siap tulis ramuan dekat microsoft word dan print. Siap..!! Hafal2...!! Benda senang pun nak tulis.

Bila dah lama2 pandai jugak aku masak. Tapi nak kata terer masak semua tu tak ada lah..Masak lauk je reti..Walau pape pun mak aku tetap champion semua benda mak tahu masak...Aku kena belajar lagi ni. Bukan tak nak belajar tapi disebabkan aku dah sambung study ni tak ada masa dah aku nak belajar masak. Aku masih tak reti buat segala jenis bubur, mee, kuih raya..haish...sabo je la..

Bagi sesetengah orang mesti tak pernah rasai apa yang aku rasa, tapi aku berterima kasih jugak pada mak sebab kalau aku nak kawen nanti tak ada lah aku bersusah2 nak belajar masak. Nak kata memasak ni susah tak la susah sgt yang penting cukup bahan.

Bak kata abg aku kau nak masak bahan2 tu kau campak2 je...!! Aik dah tertukar motif aku nak cerita, dari mimpi terus story tentang masak..haha..ape daa...

Khas buat mak : Terima Kasih MAK..!!

kehidupan baru

14.7.11

Salam semua..
bersarang sudah blog aku ni, lama jugak tak update pape lepas habis exam hari tu.. hah 2 bulan lebih rasanya.. tapi rasa macam dah dua tahun, haha..lepas je habis exam aku terus stop berblogging pasai kat rumah aku tu tak ade berukBand, due bulan aku jadi suri rumah tangga sepenuh masa..hari2 schedule aku pagi kemas rumah, tengah hari masak, makan, tengok tv, tidoq..haaa sindrom loghat penang dah melekat sikit2..nak habaq sket na...



lepas dua bulan aku ingat nak cari kerja dah b0san sangat la dok buat kerja yang sama je...naik muak urat saraf aku, jadi aku ambik keputusan nak cari kerja kat penang lagipun kakak aku ada kat sana, nak kerja kt key-el mak aku tak bagi laa....

mak kata --> " hah tak payah la ko nak kojo kek sano macam2 pulak kang jadi aa..."

Jadi apa pun aku tak tahu...hikhik..
takpe takpe ikut la cakap mak aku, kang jadi ala2 anakku sazali lak kang ha..

Yeah, apabila sudah menjejakkan kaki dan badan aku kat penang ni..masyaAllah..panas ya AMAT..
kenapa bisa jadi begini dong...tak tahan ya..sampai demam selesema aku dibuatnya..tak macam kampung kelawar yang sejuk aman dan damai sejahtera..wah rindunyer...!!

Bermulanya pencarian aku dekat kilang2, pasar2 raya ( ade ke ) dah habis semua kilang kat penang ni aku dengan kakak aku pulun, tapi takda yang berkenan pun..bukan sebab high demand tapi pikir jugak lah pasal transport, jauh ke tak, suasana kerja macam mane, gaji berapa..

Pasal gaji tu aku tak kesah sgt la, yang penting ada transport dengan berapa jauh tempat kerja aku tuh, yolah pos time aku kojo selamo aku hidup ni...ni lah masanya nak merasa betapa peritnyer menjadi minah kilang.. Aku respect dengan orang2 yang kerja kilang ni. walaupun gaji tak seberapa tapi dieorang rajin cari duit lebih tanpa bantuan sesape..macam aku ni asyik mintak duit mak bapak aku je..tak tahu betapa susah nak cari duit...

Baru 6 hari kerja, satu mesej dari pihak ukm suruh pergi kursus pembina kat UPSI, nak bina ape pon aku tak tau la, haish baru nak merasa gaji pertama. nak amik cuti 3 hari nak jawab apa.. dah la baru kerja dah berani nak cuti lama2..takdak rezeki la tu.....teringat plak kat kak ila dengan adik ika...korang kerja baik2 ye... :)

Maybe aku balik my h0metown hari sabtu nih...Tanjung Malim i'm back bebeh...!!!

tiada tajuk __*

5.4.11

Assalamulaikum ^_*
tengah hari yang indah dan ceria..salam buat teman semua..
dah bersarang blog den nih..dah lama tak update..
sekang ni dah dekat final exam..so sibuk menelaah, minggu ni study week..

so buat masa ni aku stop berblogging dan surf internet dolu..
kalau rajin aku update...but sekang malas sangat nak buka blog ni..
bukan de pekdah pon..hahahaha...:)

so sape2 yang berblogging tu selamat berblog lah ye..
ingat study jangan diabaikan..
Salam...*_*

Tiada Seram yang kedengaran :x

25.3.11

Assalamualaikum..^_*

Wow lama bebenor aku tak masuk blog buat entry..tadi baru lepas blogwalking..ubah selera lak.. nak tulis tentang cerita hantu..siyez aku memang suke tengok,baca,dengar cerita hantu.. tapi engkOrang tak tahu aku ni penakOt gila..

kalau aku tidur xleh sOrang2 nanti aku takut, berdebar2, seram, berpeluh2 semua ada lah.. selalunya kat rumah aku tidO ngan adik aku, kalau kat hostel aku tidO ngan membe aku.. bayangkanlah kalau dorang balik kampung.. naya aku tak leh tidO sampai subuh..hehe..

Kalau diikutkan pengalaman aku, tak pernah lak aku jumpa dengan benda2 nih.. dan aku harap xkn pernah jumpa pon..takut woO..!! Hopefully.. If aku tidO sorang2  gak lampu tu kene dipasang selalu, kalau tak aku kompem xleh tidO..asek teringat dan pikir macam2..

WalaupOn tak pernah nampak, tapi aku selalu kene tindih.. kat mana2 aku pegi je mesti kena..ada jugak kene tindih macm kene hempap batu besar.. punyalah berat nak mati, bangun pOn susah..padehal mata terbuka..ada jugak terasa macam dipegang kat kaki, leher..tup2 badan tiba2 rasa kaku..

Dah biasa kene, xde lah cuak sangat..tapi yang pelik kalau kene je lupa semua ayat2 yang sememangnya aku dah hafal berkurun lama..dats y aku punyer mata nampak dark circle..sebab aku selalu tidur lambat...ngeh3..~



Terdengar jek..!!
Masa tahun 2000-an, aku tidO ngan kakak aku, sebelum tu dia belum kawen lagi.. lagipOn bilik untuk perempauan memang ade satu je, so tidO sama2 la.. Kakak aku apply kerja dekat rawang..dia nak pindah gi umah my aunty.. Aku risau tau...bukan risau dia gi sana, risau aku kena tidO sorang2 kat bilik tu.. nak ajak adik aku tu kecik agi..tidO bawah ketiak mak aku lagi dieOrang..

Bila dia dah pindah bermula episod tekanan melampau xleh tidO dengan tenang.. kalau tidO kena buka lampu dapur, pintu bilik buka luas2..sape2 yang berani tutup pintu bilik aku dan padam lampu, automatik aku buka dan pasang lampu balik.. Jangan mara aa..!!

Ada satu malam, aku tak leh tidO, hati tak tenang.. dalam pukul 2 pagi aku terdengar sOmething.. cuak beb..!! kalau setakat batu dibaling kat atas atap tu ok lagi..ni dengar orang mencangkul pagi2 buta.. betul2 tepi bilik tingkap aku..aku lak tido kat tepi tingkap.. waduh bikin gempak... Aku bangun cepat2..aku tau aku tak bermimpi.. sebab aku leh dengar jelas aku nak pi buka tingkap nak usyar..wah macam berani je kau kan siti..

Ahh tak jadi...aku dah lah penakOt, nak tengOk agak2 pengsan kat situ gak.. aku berlari gi bilik mak aku, tidO diam2 sebelah adik2 aku..keesOkannya aku cerita la kejadian semalam..mak aku cakap gini " Kau mimpi la tu.."erkk..mimpi ke...agak nye lah kot..* nak sedapkan hati sendiri..

Pagi2 buta aku gi tempat yang aku dengar bunyi malam tadi..aik xde kesan orang mencangkul pOn.. ape la yang die nak buat kat sini..nak tanam apa la tu.. so aku wat tak tau je..malas nak pikir..dan seterusnya malam2 aku jadi kelawar sampai sebulan lebih...Dan akhirnya kakak aku benti kerja..
seronoknye..!!! yahOo..!! tak yah tidO sorang2 agi..

Oke tu je kisah pengalaman aku..aku bedoa xde yang lebih teruk agi dari ni..
InsyaALLAH..

Rindu kenangan itu ~

19.3.11

^ Assalamualaikum *

Salam hari sabtu semua.. :)
Hari2 cuti ni kOrang pegi mane?? dating, balik kampOng, keluar jalan2??...hari ni aku tak pegi mane2 pOn sebab ada pembentangan untuk program KAS..Duduk dalam bilik diam2 malas nak keluar..hik3..:)

Dari semalam lagi aku teringat banyak benda..yang pasti benda yang aku rindu..rindu sangat2..Apa kah itu cik siti?? banyak benda yang aku rindu sebenarnya...mari sama2 kita refresh kembali apa yang pernah kita rindu dan membuatkan kita tersenyum sumbing sOrang2..

Oke aku listkan 5 benda yang aku rindu..

* Rindu Norhaslinda * 
Aku rindu dengan sahabatku Norhaslinda
tahOn kejadian : 1995

Sesungguhnya aku rindu kau linda...rindu sangat..masa tu kita selalu main masak2 kan?? lepas tu pergi tangkap pepatung, main patung..semua benda kita main sama2... kita rapat betul...tiba suatu hari kau cakap kau nak pindah..aku sedih hilang kawan sebaik kau.. aku rindu sangat kat kau nanti..aku teringat lagi apa kau cakap :
Linda : siti, nanti aku dah nak pindah..aku tak duduk kat sini dah..
Aku: Kau nak pindah kat mana??
Linda: Aku nak pindah kat pahang..
Aku: Ala nape kau nak pindah..nanti aku xde kawan nak main sama2..
Linda : xpe, aku akan selalu teringatkan kau...tapi aku dah tak balik sini lagi..
Aku: Yeke?? :'(
Lepas linda pindah dia dah tak pernah balik lagi kat kampOng..masa tu aku tak ada talipOn,budak kecik je kitOrang masa tu mana la ada handpone..membaca pOn tak tau lagi ni kan nak tulis surat.. tapi ada sesuatu benda yang linda bagi kat aku..tapi aku tak tau dah pegi mana barang tu..sekarang umur linda dah 22 tahun muda setahun dari aku..apa dia buat sekarang ni kan?? Hurm.. :'(

* Teringat dekat cikgu Azman *
TahOn kejadian :Tak ingat mungkin 1999


Cikgu azman ni cikgu peberet kitOrang masa sekOlah rendah..sebab dia hensem..ramai budak2 sebaya aku yang nak tekel cikgu ni..aku pOn minat jugak sikit2..hehe :) gatalnye kau kan siti..!! cikgu ni mengajar kitOrang muzik..macam2 yang kitOrang belajar..setiap kali dia mengajar aku fOkus sangat ye..

Masih ingat lagi masa standart 6 dia ditukarkan ke sekOlah lain..memang sedih jugak nak tinggalkan cikgu yang paling hensem kat sekolah tu..tapi apakan daya semua suratan takdir..ceitt.. ayat skema..Sejak dari dia ditukarkan sekOlah, dia dah tak jenguk lagi kat sekOlah kami yang tak seberapa nih..Beberapa tahun lepas tu  akhirnya dia datang jugak tapi bukan sebagai cikgu hensem yang sOlo..tapi dah berbini dah..
melOpeh den..

Umur cikgu Azman ni dah berapa agaknye ye... :)

* Sayang pada mainan ayamku *
Tahon kejadian : 1993


Ni benda yang paling sentimental buat aku..sebab mainan ni mak aku yang belikan untuk aku..Masa ni aku anak bongsu sebelum adik2 aku dilahirkan..bagi aku mainan ni paling cantik, paling seronOk, paling cOmel sebab mainan ayam tu ada anak2 dia kat tepi iye...Aku masih ingat lagi aku main dengan abang aku, dia dapat kereta..aku dapat mainan ayam.

Dok sOrong keliling kampOng...kOnon nak bagi tayang kat semua Orang kampOng..gila glemer..serOnok..!!! aku siap simpan dalam almari tak nak Orang main..lepas beberapa tahun aku buat tak tau dengan mainan aku..tup2 aku teringat balik..hurm..bila cari dalam almari dah tak da..!! hilang sudah...

Aku cari seluruh rumah..stOr, bilik, jamban ~ tanya kat mak, mak kata dah kena buang la tu..oh tidak..!!
kesedihan beraja dalam hati..sob3 rindu sama wa punya ayam...pulangkan..!!
* Terkenang pada bakal ustaz....dah lupa nama *
TahOn kejadian : 1999


Dulu kat sekOlah ada satu bengkel berkaitan solat dan semua tentang islam..ada beberapa student dari universiti islam datang buat bengkel untuk kami pelajar sekOlah rendah..kOrang bayangkan la betapa excitednya kami budak2 pOmpuan sebab abang2 tu semua hensem, alim, educated.. memang rambang mata sampai lupa tujuan nak belajar agama...adoii..!!

nak tau x..nak tau ke?? oke2...sebenarnya aku minat kat salah sOrang dari abang2 tu semua.. baik dan lembut je cara percakapan dia...wah memang mata aku tak berkedip.. siyez suka sangat2..semua aktiviti yang dOrang buat semua aku join dengan rela hati..

Bila hari2 terakhir kami dengan dOrang memang keciwa nya hati ini... dOrang dah nak balik dah...tapi dOrang janji akan bagi surat untuk kami semua.. aku punya tungu punya tunggu akhirnya dapat jugak surat dari abang tu.. yahuu..!! gumbiranya...aku simpan elok2 surat dari iye untuk seketika..

Tapi kOrang tau lah kan...mana lah aku nak simpan sesuatu benda tu lama2... surat tu pOn entah kemana...aku dah lupa dah pOn.. bila teringat balik aku senyum sorangt2 mesti dOrang ni dah jadi ustaz kan?? kalau betul Alhamdulillah...
* Rindu pada zaman kanak2 aku *
TahOn kejadian : 1995 - 2000

[ Kredit to : fitrah-hanan.blogspot.com ]

Rindunye zaman kanak2...rasa nak kembali balik zaman kanak2 ku...siyez seronok..kecik2 nakal suka merayau kat dalam hutan..main guli, teng-teng, ondok2, main masak2, layang2, rounders, police entry..ambOi kalau nak sebut semua permainan, semua aku dah pernah main la..lapang je pikiran sebab tak yah pikir masalah, xpayah pikir pasal orang lain..

Aku paling teringat bila aku dengan beberapa orang rakan kamcingku..pergi memancing..berlagak macam terer je nak tangkap ikan..padehal pakai kayu, tali pancing dengan mata kail je..mengharap macam nak dapat ikan besar..

bukan tu je...paling tak tahan orang selalu memancing dekat sungai..yang kitOrang memancing tepi selut...air cetek...bagus sangat lah kawan aku semua..alih2 sOrang kawan aku turun bawah tangkap guna tangan...haa dapat sekor...

teruja dia cakap nak suruh mak dia masak..dapat ikan keding tak payah nak beranganla nak suruh mak kau masak...aku pun suruh lah dia lepaskan balik ikan tu...pape pOn kitOrang happy sangat sebab dapat pengalaman yang tak ternilai... :)

Itu dia serba sedikit kenangan rinduku...sebenarnya banyak lagi tapi kenangan ni yang paling2 aku ingat sampai bila2...pada orang2 yang aku sebut diatas...aku rindu sangat pada semua..mesti semua bahagia dengan kehidupan masing2...Aku doakan kejayaan mereka semua..
Amin...

Dialog Rasulullah SAW dengan Iblis

17.3.11



Dialog Rasulullah SAW Dengan Iblis Laknatullah

Soalan Nabi s.a.w "Siapa yang mencahayakan muka engkau ?"

Jawab Iblis "Orang yang berdosa, bersumpah bohong, saksi palsu, pemungkir janji."

Soalan Nabi s.a.w "Apakah rahsia engkau kepada umatku ?"

Jawab Iblis "Jika seorang Islam pergi buang air besar serta tidak membaca doa pelindung syaitan, maka hamba gosok-gosokkan NAJISNYA sendiri ke badannya tanpa dia sedari"

Soalan Nabi s.a.w "Jika umatku bersatu dengan isterinya,bagaimana hal engkau ?"

Jawab Iblis "Jika Umat Tuan hendak bersetubuh dengan isterinya Serta membaca doa pelindung syaitan, maka larilah hamba dari mereka. Jika tidak hamba akan bersetubuh dahulu dengan isterinya, dan bercampurlah benih hamba dengan benih isterinya.

Jika menjadi anak maka anak itu akan gemar kepada pekerjaan maksiat, malas pada kebaikan, durhaka. Ini semua kerana kealpaan ibu bapanya sendiri. Begitu juga jika mereka makan tanpa membaca Bismillah, hamba yang dahulu makan daripadanya. Walaupun mereka makan, tiadalah rasa kenyang."

Soalan Nabi s.a.w "Dengan jalan apa boleh menolak tipu daya engkau ?"

Jawab Iblis "Jika dia berbuat dosa, maka dia kembali bertaubat kepada Allah, menangis kesal akan perbuatannya. Apabila marah segeralah mengambil air sembahyang, maka padamlah marahnya."

Soalan Nabi s.a.w "Siapakah orang yang paling engkau lebih suka ?"

Jawab Iblis "Lelaki dan perempuan ! yang tidak mencukur atau mencabut bulu ketiak atau bulu ari-ari (bulu kemaluan) selama 40 hari.
Di situ lah hamba mengecilkan diri, bersarang, bergantung, berbuai seperti pijat pada bulu itu."

Soalan Nabi s.a.w "Hai Iblis ! Siapa pula yang bersekutu dan bersekedudukan dengan engkau ?"

Jawab Iblis "Iaitu apabila bertemu lelaki dengan perempuan muda, maka hamba duduk pada leher perempuan-perempuan muda itu, hamba hiaskan mukanya dengan jelingan dan senyuman yang menarik hati. Apabila dipandang belakangnya maka terpandang lehernya yang halus dengan pinggang dan punggung yang bergerak-gerak yang membangkitkan nafsu.

Manakala di pandang depannya, hamba hiaskan dadanya dengan bergerak-gerak kedua kuntum yang melekat pada dadanya, lalu hamba panah pada jantung hati keduanya atau salah satu daripadanya hingga bergerak-gerak keinginan nafsu syahwatnya. Apabila orang tersebut tidak memelihara hatinya, nescaya tidak terpeliharalah farajnya (kemaluannya). Sesiapa yang tidak memelihara kemaluannya nescaya tiadalah terpelihara imannya".

Soalan Nabi s.a.w "Hai Iblis ! Dimana tempat engkau diam ?"

Jawab Iblis "Iaitu pada rumah-rumah berhala dan pada batu, Kayu dsb. Apabila mereka menyembah selain daripada Allah, maka hamba cenderungkan hati mereka supaya bertambah yakin pada perbuatan yang syirik. Berapa ramai umat tuan yang telah hamba pesongkan masuk ke rumah berhala Majusi dan Hindu itu menunjukkan bertapa nipisnya iman mereka"

Soalan Nabi s.a.w "Hai Iblis ! Siapakah yang menyokong engkau ?“

Jawab Iblis "Iaitu orang yang tidak bertaubat dan suka Ketawa ketika berbuat dosa itu. Ya Nabi Allah ! Sesungguhnya telah hamba binasakan sekelian manusia dengan mengerjakan dosa daripada pelbagai maksiat, maka betapa sukanya hamba, tiba-tiba mereka itu mengucap La Illahillah dan istighfar maka binasalah hamba dengan sebab ucapannyanya itu"

"Lagi satu keuntungan yang besar kepada hamba ialah orang tua dan kanak-kanak yang bersiul itulah anak buah hamba, kerana pada masa hamba dibuang ke dunia hamba mengembara dengan bersiul-siul dan orang yang bersiul itu penghibur Iblis Syaitan"

Soalan Nabi s.a.w "Hai Iblis ! Sekarang apakah kesudahan ikhtiar Engkau di atas umatku, kerana Aku telah dibangkitkan ke dunia ini Bagi menyelamatkan sekelian bani Adam daripada kafir kepada iman, dari gelap-gelita kepada terang-benderang"

Maka Iblis pun mengangkatkan kepalanya ke hadrat Allah katanya "Ya Rabbi, demi kemuliaan Engkau,sentiasalah hamba Akan berusaha dengan bersungguh-sungguh untuk menarik sekelian Anak Adam kepada berbagai-bagai jalan maksiat. Selama ada nyawa di Dalam batang tubuh mereka itu, hamba jadikan pemuda-pemudi bercampur Berkenalan supaya senanglah hamba mencelah di dalamnya"

Maka firman Allah SWT :

"Hai Malaun (yang dilaknat - Iblis)! Demi kebesaran Ku dan ketinggian Ku ! Bahawa Aku sentiasa sedia Mengampuni dosa umat Muhammad selagi mereka itu meminta ampun kepada Ku".


Maka kata Iblis "Ya Rasulullah ! Bahawasanya hamba sangat hairan Melihat dua macam hal sekelian hamba Allah.

1. Mereka itu mengaku kasih kepada Allah padahal mereka itu Taat kepada hamba dengan berbuat maksiat
2. Mereka sangat marah kepada hamba tetapi mereka itu mengikut hasutanku.

Maka datang firman Allah "Hai Malaun ! Demi kemuliaanKu Dan kebesaranKu, Aku anugerahkan atas umat Muhammad dua kebahagiaan;

Kasih mereka kepadaKu, Aku jadikan kaffah (penebus dosa) bagi Maksiat mereka kerana perdayaan mereka Marah mereka kepada engkau (IBLIS) Aku jadikan kaffah (penebus dosa) bagi maksiat mereka kepadaKu"

Setelah itu Rasulullah SAW pun menghalau Iblis. Iblis pergi Dengan hati yang sangat duakcita kerana tipu dayanya telah diketahui Oleh umat Muhammad SAW.


Rasulullah s. a. w. Bersabda :
"Sampaikan dari Ku walau pun sepotong ayat"

[ Kredit to : http://goblog606.blogspot.com ]

tO Kakak ipar tolOng baca..!!

16.3.11

Salam..
Oke moOd dah kembali seperti biase..entry kali ni nak stOry pasal bakal ipar kOrang.. seperti biase kOrang akan ditanya apa ciri2 bakal ipar yang kOrang suke?? haish pelik je soklan nie sepatutnya bakal ipar tu jadi bakal sOmi ke isteri.. mesti ade yang cakap...

"Ada kene mengena ngan aku ke ipar2 ni semua??"
"Bukan jadi bini/laki aku pOn.."

Memang la tak penting tapi untuk masa depan maybe sangat impOrtant la.. ini bukan ditujukan pada sesape...just for reminder...mari kita lihat apa ciri2 yang bOleh kita tengOk..

[ Pertama : Bertudung ]


[ Kredit to : hijab-scarf.com ]

Bertudung itu lebih indah kan?? sejuk ati mak kita tengOk menantu dia pakai tudung dari tengOk rambut kaler hijau, kuning, pink color sape yang tak berbulu mate tu tengOk rambut spesies tak serupa rambut..

Note : xde la Orang kampung sebOk mengata pasal rambut menantu mak kite tu.. yang jadi bakal sOmi pOn xde la dOse bertimbun2 Oleh kerana free shOw rambut isterimu di khalayak...

[ Kedua : Dalamannya lemah lembut ]

Ini terpulang pada individu la..ade yang nampak kasar luaran tapi dalaman baiknye die... ada yang nampak lemah lembut sekali marah tetibe keluar muka biskut tiger.. yang penting jangan tengOk luaran ye..carilah yang baik dalaman dan luaran..

Situasi 1 :
" Aku benci gile la ngan adik ipar aku tu.."
" Awatnya cek ??"
" SombOng nak mampuih..suka wat muka macam tak bersalah je.."
" Tu je kan.."
" Ada lagi, dia suka kutuk kitOrang belakang2.."

Note : ditakdirkan dapat kak ipar macam ni alamat hancurlah hubungan kekeluargaan sesame keluarga mentua ngan keluarga sendiri..mintak dijauhkan.. :)

[ Ketiga : Ringan Tulang ]

Bahagia je rasa kalau kite sebagai adik ke kakak dapat kak/adik ipar yang sangat rajin..dan ikhlas melakukannye..

Jikaku dapat kak ipar yang sangat lazy merana lah mak aku kena wat keje, masak pOn dia, mengemas pOn dia.. jaga anak pOn suruh mak jugak...kalau aku dapat kak ipar camtu aku lempang laju2...

Note : cian sangat mak kite yang semakin meningkat usia kena wat semua benda, at least ada menantu leh lah tOlong2 pe yang mampu.. Rajin jangan yang sekadar menunjuk..Biarlah dengan hati yang ikhlas..
xkecian ke tengOk mak kau buat kerja penat2 bini kau gOyang kaki...=_=

[ Keempat : Peramah dan Murah Senyuman ]

Aku suka kalau dapat kak ipar yang murah senyuman dan peramah...sejuk hati den bak ais yang mencair..same like my mOm la kan...xla rumah aku tu sunyi je sampai bOleh dengar cicak beranak..aku pOn akan mulakan Operasi gOsip penuh terhOrmat bersamanya.. keh3..~

Note: Semua Org pOn jadi suka ati dan gembira sampai ke telinga..

[ Kelima : Pandai masak ]


[ Kredit to : basikal-pancet.blogspot.com ]

Hati berbunga2 riang dapat kak ipar suka masak..leh aku goyang kaki sejenak bersama tom tom bak..lagi best kalau die reti wat macam2 jenis masakan yang tak pernah aku rasa dalam dunia ni..-hahaha- demand sangat dah tu..

Note : Bangun je pagi nampak sarapan pagi tersedia, bangun tido tengahari nampak makanan dah ade, tiba je malam, makanan terhidang dengah megahnya..wah terus gemuk gedebuk aku kalau dapat kak ipar yang suke masak..

[ Keenam : Solehah ]

Beruntung abang aku dapat isteri solehah..effectnye akan terasa kat aku...
Bila aku ade wat salah ada orang tegur2 kan...pOmpuan sesame pOmpuan lebih mengerti dan memahami.. sayup aku dengar kalau bakal kak ipar aku baca Al-Quran tiap2 hari..

Sungguh aku sangat suka..!!

Note : Akan mendapat seorang anak buah yang baik, soleh dan sOlehah dan menghOrmati aku sebagai mak teh yang cOmel [ dalam keadaan perasan ]..InsyaAllah..

[ Last : MenghOrmati Suami dan Keluarga Mentua ]

esOk2 suruh la abg ke adik lelaki cari bini yang pandai hOrmat keluarga mentua dan suaminya..means semua benda yang berkaitan suami dia akan hargai dan hOrmati.. tak ada lah dOk lebihkan mak sendiri je kan..kene 50:50 la..

Note : mak aku pOn xde kecik ati bila seOrang menantu yang pandai mengambil hatinya.. aku pOn tumpang gembira tengOk kegembiraan mak aku.. :)

Bukan main lagi aku ye...yang kawen nye bukan aku... tapi ini just my Opinion je kan..pada bakal2 yang nak kawen tu tOlong jadi yang terbaik untuk semua pihak.. xsemua orang perfect kan..mesti ada terkucil sana sini.. tapi yang penting apa yang rasa xelOk tu ubah2 la bagi elOk..

As Salam..


I miss U so much :'(

15.3.11

Assalamualaikum...
rindu pulak dengan kek0tak ni..tadi g bl0gwalking bl0g2 orang yang aku suka kelip2 mata.. macam2 jenis blog ade, ade yang suka cite pasal hal peribadi, yang suka wat contest tok tarek ramai follower, ade jugak blog yang over blogger..aku aku aku ?? aku pulak suka duduk diam lam dunie sendiri.. :)

Bukan tak suke becamp0r ngan 0rang tapi aku suka d0k buat hal sendiri tak saketkan hearty orang kan kan kan....aku buat blog ni bukan t0k tarek foll0wer beriban2.. tapi juz untuk puaskan hearty aku dengan apa yang aku cite..

takde foll0wer ramai p0n xpe maseh ade mata c0mel yang datang teng0k walaup0n xsampai satu setengah orang...satu setengah??? maksudnya s0rang tu memang ikhlas sejati usyar bl0g aku yang insan2 lain tak sengaja type kat bapak g0ogle terkelik blog aku..ekeke~ padehal dia xtau sapekah aku..heheh :)

eh2 nape aku punya ayat dah jadi macam gini?? saje nak 'mencapub' guna word yang memang salu aku cakap lam percakapan...asek word skema al suci je bila tulis entry...b0san wo0... hip0krit je aku neng0k aku tulis ayat ala2 tak bersalah dan tak pernah wat salah..hahaha...

mesti ada yang gila meroyan xmau tengok blog aku dah pas bace setiap ejaan bahasa melayu dihancurkan oleh aku..ayat tah pape..takpe2...saya tetap senyum manis pada anda...



sebenarnya aku rindu pada Allah...rasa macam wat salah beratus2 kali.. sampaikan aku tak tau macam mana nak dapatkan hearty aku yang dulu.. aku tak pernah terima dugaan yang hebat..kenapa?? hanye aku yang tau... dan mungkin aku yang xpernah nak usaha...

* saat ni aku rasa sebak tibe2  *

k la next time aku kembali tulis entry merepek ye..!! go cik ct..!! As Salam.. :'(

+ Banyak hal betul bila datang bulan..!! +

13.3.11

Assalamualaikum..
Entry kali ini aku nak sentuh pasal wanita ketika datang bulan..
ehemm...kepada yang lelaki2 sila baca dengan laju...
kepada si gadis baca lah dengan tekun dan sabar..
[ Habis aku kena hentam kejap lagi ] -- sharing is caring kan.. :)

Ketika datang bulan kebanyakan wanita akan mengalami senggugut..
Kebiasaannya pada hari pertama dan kedua..ada sesetengah wanita akan rasa lenguh-lenguh di bahagian pinggang dan ada juga yang tidak mengalami sebarang kesakitan.. Terpulang kepada individu itu sendiri..

Apa itu senggugut ??

Senggugut atau 'dysmenorrhoea' ialah pengaliran haid yang sakit..
Korang mesti pernah tengok kawan2 perempuan dekat sekolah atau satu tempat kerja ada yang ponteng sekolah, mintak surat cuti sakit..tengok betapa kuatnya penangan senggugut ni..Ada jugak yang bagi alasan busuk mintak cuti sebab
senggugut..


Benda ni berlaku jugak pada orang yang tengah taip entry ni..siapakah? hehe :)
Masa kat sekolah dulu selalu gak dok ponteng sekolah..hehe..
sehari dalam sebulan pulak tu..so korang bayangkan la kalau aku sekolah untuk setahun maknanya [ 12 kali ] aku tak datang sekolah.. nampak tipu sangat lah kan..cuti tak kira la pulak..

1) Jiwa Kacau

Sesiapa yang ada makwe tu tolonglah faham perasaan makwe korang masa dia tengah datang bulan.. Mesti lelaki pelik kenapa perempuan cepat meradang.. Dari yang lemah lembut, ayu + manja tetiba jadi macam mak joyah..pok pek pok pek tak tentu pasal..Ada jugak yang gaduh sampai putus cinta.. Jiwa kacau la tu..Actually benda ni normal..sebab pembentukan hormon menyebabkan emosi
wanita terganggu...

2) Halusnya Emosi

Jiwa wanita sememangnya sensitif..tolong jangan menambahkan lagi kesensitifan beliau.. Elakkan lah keceluparan anda tak pun cakap benda yang dia tak suka masa dia tengah datang bulan..
masa ni la pulak korang nak buat lawak bodoh, terkutuk depan2, buat april fool ke.. memang automatik lah korang kena sound direct..lepas tu dia kecik hati merajuk 18 bulan.. ha tak ke naya tu..

3)  Lesu dan Letih

Sakit senggugut akan menyebabkan kebanyakan wanita rasa lesu dan letih.. terutamanya masa hari pertama wanita datang bulan memang badan akan rasa penat , letih + sakit.. Kepada suami yang dah beristeri tu kalau korang balik rumah tengok rumah macam tongkang pecah, buka tudung saji ada ikan goreng paling kurang pun telur goreng je..ekeke~

Janganlah marah pulak.. Apa kata korang sabar dulu..c0ol je.. fahamilah situasi isteri anda ye.. bukan sepanjang datang bulan tu dia tak masak, tak kemas rumah pun.. sehari dua je.. sebab sakit senggugut bermula pada hari pertama dan kedua..lepas tu dah ok macam biasa..

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Baiklah..kepada wanita2 disana jagalah diri anda sebaik mungkin ketika datang bulan.. Jagalah kebersihan anda ketika dan saat datang bulan sebab syaitan paling suka pada sesuatu yang kotor....jangan buang merata2..!!




Ini ada kisah benar dari sekolah aku yang ada kena mengena dengan entry diatas..

Cerita ni berlaku masa aku tingkatan 3..Persatuan pengakap ada buat perkhemahan dekat sebuah kawasan sekolah di perak..masa tu time cuti..dah lupa nama tempat tu..Tapi masa ni aku tak join pengakap..Cerita ni aku dengar dari kawan - kawan yang join pengakap.. perkhemahan biasalah dekat dengan hutan...tak kan dekat tepi laut pulak kan..

Jadi nak dijadikan cerita ada lah sorang hamba Allah ni dia datang bulan.. maybe dia tak tau pantang larang orang melayu tu pasal dia buang pad dekat tepi hutan..malas nak cuci la tu..malam tu macam biasa dah tak ingat pukul berapa kejadian berlaku, ada beberapa orang yang jadi pak guard dekat luar khemah...

Dalam syok jadi pak guard terhemah tetiba ada suara perempuan menjerit..Histeria..!!


Ingatkan sorang je yang kena..tapi berjangkit-jangkit pulak macam virus...dari sorang ke sorang kena histeria.. menjerit2 malam tu..cikgu semua datang tengok..yang perempuan bawak pi tempat lain jauh dari budak2 yang kena histeria tu..perempuan kan cepat lemah semangat..

Ada sorang cikgu ni tolong baca ayat2 bagi dorang ok balik..lepas tu tak tau pe jadi sebab member yang cerita kat aku tu kene pindah tempat lain..Bila semua dah reda cikgu marah sangat2..
 
Esok pagi cikgu panggil semua ahli pengakap perempuan dan tanya siapa yang buang pad merata2?? ha
macam mana cikgu boleh tau..member aku tu pun pelik..masing2 tak nak mengaku..last2 cikgu suruh siapa yang datang bulan tu pergi masuk hutan cari balik benda yang dah dibuang tu ada la cikgu yang teman kan..masing2 tak nak mengaku kan..sebab sorang semua kena.. Tapi tak jumpa..

Operasi besar-besaran..!! dari dok best berkhemah kena buat kerja lain..cari pad2 yang dibuang merata2 dekat sekitar bangunan sekolah dekat kawasan perkhemahan dorang tu..tempat yang paling popular mestilah dekat tandas2..banyak jugak yang perempuan2 yang tidak dikenali yang membuang pad merata2.. haish..pe nak jadi nih..

Lepas je selesai dorang terus berkemas dan balik...Cikgu ada pesan jangan sesekali buang benda yang berkenan dekat merata2 tempat..ada benda yang suka..so jagalah kebersihan..jangan dok gatal sangat selit2 kat mana2..


P/S : Penat dah nak menaip nak tidur dulu ye..Salam..

++ Jari jemari mencipta lakaran ++

12.3.11

Salam...
Sedih nye...Minggu ni tak dapat nak balik kampung sebab sakit perut berguling-guling gak tadi.. sakit orang perempuan kan..paham2 sudah... :)

So dalam sakit2 dan keboringan tahap orang gila..aku pun mula memulakan hasil jari-jemari aku.. melukis tak hengat dunia...berjam jugak la aku nak lukis gambar yang satu ni sebab guna software PAINT..

Mungkin sebab aku ni tak expert lagi memang sesuai dalam kategori tahap budak sekolah lagi nak melukis...Kemudian hari, kena asah sampai tajam..

Oke oke...nak tengok tak??? ala tak cantik pun..macam budak kecik melukis je..hehe :)

Jeng jeng jeng..!!!

Ye itu lah saya...Cik Siti... [ perasan nak mati ] 


[ Gambar ni adalah rekaan semata-mata]

Teringin sangat nak pakai cam ni tau.. bila pergi keluar shooping2 cuci mata semua pakai fesyen cenggini.. colourful sangat..tapi cantik..!! tapi muka aku ni orang kata jenis panjang... so tak sesuai sangat la kalau pakai..

Baiklah..!! aku nak gemuk ye..bagi pipi gemuk macam buah tembikai..nanti kalau impian aku tu tercapai..aku kongsi lah apa rahsia nya...kita bluetooth sama-sama..

P/S : Bertudung lah dengan sempurna :)

untitled

9.3.11

Salam semua..
ewah dah lama betul cik siti tak masuk blog yang tak seberapa chantek ni..
busy la katakan..tak tau la sisi mana bz nye tu..yang penting memang
gila sibuk sekarang ngan projek, buat report, presentation lagi..

blog ni bukannye ibarat diari bagi aku..sebab tak semua cerita dalam hidup aku
ni boleh dikongsikan untuk tatapan umum..cerita tentang teman istimewa atau
pape yang seriously privacy aku tak kan story la kan sebab tak suka cerita
hal peribadi.. :)



Tapi sejak kebelakangan ni agak jiwa kacau jugak la dengan some0ne ni..
agak marah jugak dengan tindakan dia..he was really makes me in confusion..
h0pefully he can relized his 0wn mistake..dan lebih menghormati wanita dalam semua hal..

ceh kata tak nak cerita pasal hal peribadi tapi cerita jugak..ekeke~
ini bukan semata2 ditujukan kepada 'orang' tu je..kamu2 semua yang berhati jantan tu silalah hormati orang yang tersayang..

Masuk semester depan ingat nak beli handset baru..kalau ada duit lebih :)
leh snap pic banyak2...orang kata gambar boleh menggambarkan seribu cerita.. dari aku dok mengarut dalam ni banyak2...baik aku letak gambar banyak2.. tak payah aku membebel tak tentu hala...hihihi..k la nak sambung melayan perasaan..

As Salam..

Sekeping hati yang comel

26.2.11



Bismillah..
Salam..malam ni aku nak berjiwang sekejap.. :)
I wanna story about me and our feeling..

SUKA..Mesti pernah rasa suka pada seseorang kan..
Tapi ni bukan suka suki tau ni suka pada orang yang membuatkan kita terasa ingin menjadi yang terbaik.. perasaan suka pada seseorang yang kita rasa boleh membimbing diri kita seorang insan yang lemah ..untuk membentuk kita ke arah yang lebih positif..

Apa rasanya kalau kita dah jatuh suka pada orang yang berkenaan?? nak meluahkan atau mendiamkan diri??
Bagi aku, lebih baik kita mendiamkan diri sebab perasaan tu akan hadir dengan sendiri kalau dia betul-betul jodoh kita..

Tak semestinya kita tak meluahkan perasaan tu menunjukkan kita tak berusaha.. Berusaha melalui cara lain dengan mempamerkan diri yang terbaik di hadapan orang yang kita suka.. contohnya dari segi pakaian..menutup aurat yang betul..

Tapi kalau meluahkan perasaan tu biarlah kena pada tempat, cara dan waktu.. jangan lah sampai memalukan diri sendiri.. Malu itu perisai orang beriman kan.. :)

Cinta bagi aku satu perkataan yang cukup indah.. Memang indah jika dengan terlafaznya akad nikah..
Aku akui bercinta sebelum kahwin teramatlah bahaya.. Kalau anda rasa anda jarang berjumpa dan tak buat apa-apa pun.. syaitan tu boleh membisikkan ke dalam hati pasangan dengan cara yang sangat licik..

Sebagai contoh zina hati..kita tak rasa ke bila kita mesej dengan teman lelaki or teman wanita itu dikira zina hati jugak..Bila hati sudah rindu tangan pun dengan rajinnya menaip mesej dan menekan punat nombor membuat penggilan super saver 60 minit untuk melepaskan perasaan rindu..

" Sayang, b rindu la kat sayang.."" Sayang pun.. "
" Kiss sikit boleh?? "" Mmuahh..!! " 

Seterusnya zina mata, bila berjumpa mula pandang-pandang, bila pandang-pandang terasa sayang..menatap lama-lama wajah kesayangan yang dah beberapa hari tak berjumpa.. senyum-senyum, malu-malu, tersipu-sipu kalau tersilap langkah terjatuhnya ke lembah penuh kekotoran iaitu zina nyata..

Kalau diikutkan aku tak terlepas dari melakukan kesilapan, terlalu banyak kesilapan yang aku
lakukan..tapi Allah itu Maha Pengampun dan Maha Penyayang..aku bukanlah seorang gadis  yang sempurna.. Dan saat ni aku berusaha untuk menjadi yang lebih baik kerana perasaan suka  yang wujud pada diri si dia membuatkan aku menjadikan dia sebagai pendorong untuk aku  menjadi insan yang lebih baik..Menjadikan diri aku berusaha mendapatkan kasih sayang dari Tuhan pemilik dunia ini.. InsyaAllah jika dizinkan oleh-Nya..

Aku pernah terbaca sebuah buku yang mana apabila Allah membenci seseorang umat itu, ia akan titipkan perasaan benci itu kepada para malaikat, dan seterusnya para malaikat akan titipkan pula perasaan itu pada manusia yang lain..semoga aku bukan salah seorang darinya..

Ada seorang hamba Allah telah menyatakan sesuatu pada aku :

Aku : Awak mesti suka orang yang baik,bertudung labuh, lemah lembut dan cantik. 
Dia : Setiap lelaki mesti nak yang terbaik untuk diri dia termasuklah saya.. Buah yang baikadalah dari benih yang baik.. saya nak zuriat-zuriat saya dilahirkan dari benih yang baik..Tapisaya tak sempurna cuma kita kena berusaha dan berdoa.
Aku : kalau perempuan tu tak baik?? 
Dia : Setiap orang boleh berubah..berubah selagi ada masa..dan ingatlah kalau kita nakbuat sesuatu jagalah apa-apa yang perlu dijaga.

Saya gembira mendapat seorang kawan seperti dia..yang banyak memberi saya nasihat dan dorongan.. Thanks to you.. :) Semoga persahabatan kita kekal  sampai bila-bila..

Bila aku tulis sesuatu dan diselitkan pula berkaitan agama janganlah anggap diri ni baik dan tak pernah buat kesilapan.. semua orang pernah buat kesilapan dalam hidup kerana dari  kesilapan itu lah kita bangkit untuk mencapai sebuah kejayaan..Betul kan??  Jadi marilah sama-sama kita memuhasabahkan diri untuk menjadi insan cemerlang.. :)


berehat sebentar bersama kity katy

13.2.11

[ Blog Anis Hamzah ]

Salam..tweet-tweet.. Baru lepas baca blog anis..hehe..rindu ko weh.. Private blog eh... :) Aku nak buat jugak boleh tak?? Kalau nak tahu Anis ni la yang membuatkan aku tergoda nak buat blog.. Dia jugak seorang kawan yang baik dan c0mel.. Comel sangat tau..kalau nak ngorat sila tunjukkan muka untuk kena sepak dengan BF iye.. :)

Hish dari pagi tadi aku ngadap blog nih.. edit blog, blog walking, baca blogger chat.. Aku rasa aku banyak menghabiskan masa dengan semacam benda yang membuat kan aku MALAS...!!
Bukan tu aja buka fb, buka ym semua segala macam jenis website..

Satu keje pun tak jalan.. Kenapa ni?..?Astaghfirullah.. Baiklah buat masa ni tak nak berblogging lagi.. dah nak dekat mid sem dah pun ..kene study smart.. If aku ada hati dan perasaan lagi nak tulis blog InsyaAllah akan ada entry baru menyusul..

P/S : Bosan dengan sikap sendiri yang banyak menghabiskan masa dengan keseronokan dunia sampai lupa dengan amalan akhirat..

Bila si programmer tak reti buat programming

10.2.11

Salam kawan-kawan semua..
Baru je habis kelas dan terus buat blog.. :) Bukan obses dengan blog ini sekadar nak meluahkan sesuatu yang ada dalam fikiran..Pernah terjadi tak bila korang rasa tersalah pilih course yang korang mintak dekat universiti atau politeknik dan sebagainya..

Ye itu pernah terjadi pada siti sendiri..
Actually masa ct lepas habis SPM,
abang ct suruh ct apply masuk u tapi tak dapat mungkin sebab
course yang ct ambil tu tak memenuhi kriteria dengan keputusan SPM ct..
Kecewa jugak tapi mesti ada hikmah di sebalik sesuatu kan..
Dan lepas keputusan kemasukan universiti ditolak, ct diterima masuk ke Tingkatan 6...Sebelum tu ct ada apply politeknik..



ct mana lah reti nak pilih course apa kan..main taram je..hehehe...mula2 tu ct pilih bidang pelancongan dan perhotelan..Fuyoo memang gempak itu course..ct suka melancong tau..bila ct usulkan keputusan course yang ct ambil pada abang ct, dia cakap tukar course..!!

Mak aih nak mintak course apa pulak ni..ct pening nak fikir course apa yang nak diambil.. Finally...... Diploma in Information Technology (Programming)..klik "done"..Fuhh selamat..

bila ct bagitau abang untuk kali kedua dia cakap : "Habislah kau belajar Programming... Ingat senang ke?" Pulak dah..!! Mana aku tau la cho...Ahh lantak la...malas nak fikir lagi.. :)
Wait and see yah......

Bila pompuan bawak kereta....

9.2.11

Salam..
Yuhuu kembali berblogging saya hari ini walaupun perut terasa nak tercabut dek kerana senggugut..entry kali ni bukan sebab nak memperlekehkan wanita yang tau bawa kereta tapi tak expert di jalan raya..tak kisah la bawak kereta apa-apa pun mesti kalau jantina yang dah namanya perempuan yang bawak kereta sure ada masalah..!!



Adoi..berani pulak aku mencabar kredibiliti se0rang perempuan kang ada pulak yang makan kasut 14 inci sebab terkutuk kaum sendiri...tak sedar diri tu dia pun perempuan gak..ekeke~ Ala kalau ct tanya korang pun terutama yang lelaki mesti cakap benda yang sama..sebab itulah ironinya.. Kenyataan.. :) 

Semalam ct pergi makan dengan ros dekat restoran kat bangi entah nama tempat tu pun dah lupa..sangat-sangat sedap sampai menjilat kaki sampai lupa nama tempat yang kitorang makan..tapi takpa bukan itu motif sebenar ct nak cerita..

Lepas kitorang makan, masa untuk kembali pulang ke kolej masing-masing..tak sempat nak merayau-rayau sebab dah lewat sangat dekat pukul 10..Lagi satu tak tahu jalan pun iye jugak..Masa nak balik jam yang tak berapa jam melanda dekat jalan bedekatan restoran....nak kata banyak kereta tak jugak tapi sebab owner kereta masing-masing semua pakat nak lalu depan belakang dah lah jalan sempit nak menyempit jugak tu...ish....

Alkisahnya begini..bila dah jam kitorang pun stuck kt tengah-tengah sebab ada satu kereta depan kami ni dia pun stuck jugak sebab kat kereta arah bertentangan berderet-deret nak lalu cari parking sebab dah lapar sangat la kot sampai tak boleh nak menyabarkan diri..yang bawa kereta depan kami tu nak kata tak pandai bawa kereta dah ada lesen dah pun..macam nak mintak sekeh laju2..ada ke patut dia undo kan kereta dia tak perasan ke ada motor dekat belakang..dengan ros sekali kena mengundurkan diri dengan motor cantiknya...dah bagi peha nak siku pulak..dia undo lagi dan lagi..

Resepi Perkahwinan Bahagia

7.2.11

Salam..
Ini merupakan resepi kebahagiaan bagi pasangan yang sudah berkahwin terutamanya. Bagi yang belum berkahwin buatlah persediaan supaya anda dan pasangan dapat mengekalkan keharmonian hubungan anda berdua apabila anda bakal mendirikan rumah tangga nanti.

2kg  penuh pegangan teguh kepada Tuhan dan ajaran agama.
1kg  rasa cinta dan kasih sayang yang sentiasa membara.
1kg  rasa kesyukuran dan ketakwaan.
4 cawan  rasa tanggungjawab.
3 cawan  daya penambat hati ( daya tarikan termasuk penawar dan pelembut hati ).
2 cawan  penuh puji-pujian, kemesraan, dan gurau senda.
2 cawan  pati kemanusiaan.
2 cawan  keyakinan diri masing-masing, dorongan dan sokongan.
1 cawan  rasa kepuasaan
1 cawan  budi bahasa
1 cawan  tolak ansur dan toleransi atas segala kesilapan dan kelemahan-kelemahan pasangan.
2 gelas  ucapan terima kasih untuk disiram selalu.
1 sukatan  peruntukan kewangan yang mencukupi.
2 orang  anak kecil sekurang-kurangnya.
4 cawan  penuh pengucapan maafkan daku ( ini juga sangat penting untuk kita jadikan amalan diet kita )
secubit  campur tangan mertua. Curahkan kerjasama yang perlu dan persediaan kerja berpasangan perkongsian.

Cara membuat dan mengamalkannya :

1. Kita adun dengan cermat semua bahan-bahan di atas dan asingkan rasa cemburu, curiga, sikap mengkritik sikap marah dan sakit hati.

2. Isingkan dengan bunga-bunga cinta yang segar dan panaskan dengan bara api kesetiaan dan kejujuran.

3. Hiaskan dengan dua orang anak kecil dan boleh ditambah mengikut selera dan kemampuan diri masing-masing.


PERINGATAN 

Jangan sekali-kali dihidangkan dengan sikap dingin dan lidah berbisa.  Makanan kalau sesedap mana pun jika dihidangkan dengan sikap dingin akan menjadi hambar. Hiaskan dengan senyuman manis penuh kasih sayang.

CADANGAN

Sesekali bawalah hidangan ini untuk dinikmati bersama di tempat peranginan ketika berbulan madu agar kemanisannya tetap kekal. Seperti juga masakan, kita mesti menaruh serbuk perasa. Serbuk perasa resepi perkahwinan bahagia ialah keimanan, kesabaran dan kesungguhan kita untuk mencapai kebahagiaan tidak kira berapa besar pun pancaroba yang melanda. 

TIP RUMAH TANGGA BAHAGIA
  • Berkasih sayang.
  • Saling mengambil berat.
  • Menghargai perkahwinan.
  • Ada senda gurau.
  • Selalu berdoa agar rumah tangga sejahtera.
  • Saling melengkapi antara satu sama lain.
  • Saling percaya.
  • Saling menghormati.

~ HADIAH BUAT MUSLIMAH ~

Yeah Balik Kampung..!! Perak here i'll come..

28.1.11



Wawee yabedabeduu...!! Hari ni nak balik kampung..seghonoknya shayer.. :) dah lama tak balik kampung sebab hari tu ingatkan ada ko-k so tak jadi balik kampung..Hari ni bermulanya cuti pertengahan semester buat sesetengah student selama seminggu..kepada sesiapa yang ada kelas hari jumaat tu jangan jelas you...
ihik :)) 

Dekat kampung teringatkan masakan yang sedap-sedap, rindu nak bergosip ala azwan ali bersama adik-adik dan kakak, boleh merewang tengok tv sampai tengah malam, melepak di pekan kecik semestinya di my homet0wn Tanj0ng Malim..!!

Tapi seronok-seronok jugak tut0r dan projek jangan buat-buat lupa ye..Itu pun kalau ct ingat la tapi rasanya ct buat-buat lupa je..ekeke~

So, dalam tempoh berbulan madu di kampung ni ct tak dapat nak post entry sebab kat kampung tak ada line internet..Kalau leh cucuk kabel tv nak dapat line internet dah lama ct buka lappy hari-hari..So sebelum mengundur diri, maaf adik-adik, kakak-kakak, abang-abang, makcik pakcik atok nenek hamba mintak maaf seandainya terkasar bahasa..Kenalah mintak maaf dulu ye dak sebab kita bukan tau ajal kita bila..So ampunkan kami ye..

Tidak lupa juga kepada rakan-rakan TH/TP selamat bercuti ye u olz..!! For my chinease friends Gong Xi Fa Cai..!! dah start belajar nanti jangan lupa diri tak nak balik pulak..dan juga kepada warga UKM selamat bercuti dan hati-hati balik kampung tu ye..

Pesanan dari penaja : Kepada yang nak balik kampung cuti raya cina ni bawa kereta tu elok-elok jangan main redah je..kang tak pasal-pasal terlanggar bontot lembu..Ingatlah orang tersayang dan jaga diri elok-elok tau..!! Love you all..Mmuahh..!! :)

buruknye ada parut black head yarkk..!!

25.1.11

Salam..
ok entry kali nih ct nak share tentang produk kecantikan..mesti semua pernah berada seperti di situasi entry di atas :))..sekarang ct nak untuk berkongsi masalah pada sesiapa yang ada parut disebabkan jerawat..dulu masa ct masih belajar dekat politeknik ct gatal tangan cuba pakai krim macam2 sampai muka jd teruk berjerawat..bila dah ada jerawat korang mesti gatal kuku jari tu nak memicit aja kan..

Dulu ct guna satu local produk yang membuatkan muka ct jd bertambah teruk..nak kena sebut tak produk tu..nanti kene saman tak??tak yah la ye tak penting pun..

Ha berbalik pada cerita tadi ct guna local produk tu dalam berapa minggu..so memang teruk muka ct..jerawat banyak sangat ct suka picit dan terus berparut..terus tukar produk pakai macam-macam tak hilang2 pun..sedih gak rasa hati ni..tapi tu la effect dari pemakaian produk yang salah...

ni muka ct masa ct tahun 2009 guna produk tu..(dirahsiakan)

So ct rasa geram sangat tak tau nak buat apa lagi..so ct pun interview kawan2 ct yang berwajah mulus dan chantek..ada yang guna safi, fair and lovely..macam-macam lagi lah..sampai naik pening dah kepala memikio kan macam mana nak bagi hilang parut ni, muka hitam pun xkisah la asalkan wajah bersih tanpa sebarang noda..:)

Maka dengan rasa rendah hatinya ct tekad nak guna satu produk..Taraa..!!

Fair and Lovely..kerana dirimu begitu berharga..*_^



Aha itulah aku di zaman sekarang..suda berubah..Fair and Lovely..ececeh..ini bukan gambar edit ea..hahaha


gedik nyer kau...!!

Memory zaman dolu-dolu...

salam..
Petang-petang cam gini mula teringat zaman dolu-dolu..zaman masa jadi budak hingusan, zaman remaja, zaman politeknik dan zaman universiti..dan sekarang ct lalui zaman dewasa..mesti korang nak tau kan cam ne muka ct masa zaman sekolah?? hehe..Haa gambar nih masa ct tingkatan empat dekat Sek0lah Menengah Kebangsaan Khir Johari, Tanjong Malim..ha ambik kau..!! kalau ct tak silap la..ha itu dia..memang kelakar muka ct time nih..yela muka zaman budak-budak ada sikit skema dan blur..

Tingkatan 4 sains 2..ha yang bulat warna kuning itu adalah aku..si hitam legam hehe :)
Mesti terkejut kan?? Itulah muka zaman budak yang masih hingusan tak reti apa benda pun bukan tau pakai apa-apa tempek kat muka, bedak pun tak pakai inikan pulak krim2 segala..Dulu ct bukan lah miss universe yang digilai lelaki.. (betul3x) hehe..pernah jugak la kena kutuk sebab paras rupa tak lah comel mana pun..lelaki tau-tau aja la suka yang comel je kan..tak paham la..boleh bawa mati ke comel tu?? 

Dari tingkatan satu sampai tingkatan lima banyak la yang ct lalui masa zaman persekolahan..miss the moment so much..masa sekolah dulu ct ni nakal sikit..pernah gak ponteng ceramah nyorok kat tandas dengan kawan2 kantoi dengan guru disiplin..sebagai denda kena duduk bahagian depan sekali sambil budak-budak ketawa tengok kitorang..ngee~ 

Dip 6..Miss damn so much.. :'(
Masa dekat Politeknik Ungku Omar ni yang paling best sangat..semua kitorang rapat gile..termasuk yang chinease..kira semua ambil berat dan kalau ada masalah kitorang share sama-sama..Tapi gaduh-gaduh tu ada la sikit..small matter lah.!! hehe..the most important is DIP 6 is the best moment that i will remember until n0w..Sayang korunk tau..!!

and now..!! Sekarang ct dah further my study dekat UKM..baru semester dua tahun 1..maka terasa la diri ni dah tua sebab semua budak kelas muda dari saya..kenapakah?? dan2x je..ade jugak la 2 3 orang yang tua dari saya jugak.... 

dorang nih buat perangai sengal..!! cayalah TH..
p/s dari tengku (panggilan budak2 classmate pada saya..ihik..) ::

Hargailah kawan selagi mereka semua masih ada di sisi..Akhir kata sekian terima kasih.. 

 
S Pink Premium Pointer