Sleep Paralysis atau Kena Tindih??

5.8.15


Assalamualaikum.
Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih Maha Penyayang.

Image : google.com

Hai dah lama bersua mata. Hehe ~ Ok straight to the point, siapa pernah kena tindih? atau dikenali sebagai sleep paralysis. Siapa yang tak pernah kena, memang akan fikir kena tindih dengan hantu tu semua mengarut. Entah apa yang tindih kau agaknya kan. Betul ke jin yang menindih atau sleep paralysis??

Sleep Paralysis atau dalam bahasa melayu nya ialah "Paralisis Lumpuh". Ia terjadi apabila kita hendak memasuki ke fasa tidur dan hendak ke fasa bangun tidur. Apabila kita hendak ke fasa tidur, otak kita akan shut down perlahan lahan. Apabila otak kita dah fully shut down, badan juga ikut sama shut down kecuali Jantung (bernafas).

Antara otak dan badan kita, akan wujud Disconnection. Disconnection inilah yang akan menyebabkan Sleep Paralysis. Contoh yang sering dikaitkan dengan Sleep Paralysis ini seperti, ketika tidur dengan lena dan terbangun secara tiba tiba (terjaga). Berbalik kepada Disconnection tadi, otak dan badan akan terkejut. Otak akan lambat menyalurkan signal mengarahkan badan untuk bergerak. Oleh kerana lambat menerima signal dari otak, badan gagal untuk melakukan sebarang pergerakan. Jadi, disinilah terjadinya Sleep Paralysis.

Punca Sleep Paralysis ini terjadi mungkin disebabkan :
* Tidur terlentang dalam masa yang lama.  
* Stress. 
* Jadual yang padat.
* Keletihan yang teramat sangat.
* Tidur dalam keadaan yang salah, dan sering kebas.
* Terjaga dari tidur dan bangun dengan secara tiba tiba.
* Mood yang selalu bertukar.

Ada dua kejadian yang berlaku pada aku tahun ni saja tu tak termasuk tahun lepas. Tapi semua yang berlaku bila aku baru mula nak tidur bukan selepas tidur dan terjaga. Kejadian yang jadi pada aku ni memang lain sikit. Masa aku rasa kena tindih atau sleep paralysis, disebabkan hampir setiap hari aku baca lima ayat yang pertama dari surah Al-Baqarah, aku dalam keadaan yang tak boleh bergerak secara automatik teringat untuk baca surah tu. Nak tau rasa apa?? Baru nak baca ayat kedua dah rasa macam kena electric shock. Sakit sikit dan menggeletar kuat satu badan. Then tiba-tiba mulut aku dari boleh baca terus macam kena cekup. Tak boleh bersuara langsung. Aku lawan sampai aku terbangun sendiri. 

Kejadian yang kedua terjadi hari kedua raya puasa baru-baru ni. Keadaan yang sama. Dan aku baca ayat yang sama dan aku merasakan benda yang sama. Badan aku menggeletar dan rasa sakit. Bila terbangun aku terus baca ayat 3 Qul dan Ayatul Kursi. Aku cuba tidur balik dan lepas tu dah tak ada lagi berlaku apa-apa sampai keesokan paginya. Nak kata takut, aku dah biasa kena. Jadi tak ada la takut sangat.

Adakah sleep paralysis membuatkan badan rasa sakit dan menggeletar apabila membaca ayat-ayat suci Al-Quran?? Jawapannya ada pada Maha Pencipta :)

As salam.


 
S Pink Premium Pointer